Full logo

Koliko mogu biti blokiran?

Kada bismo Vam morali dati najbolji odgovor na pitanje iz naslova teksta, rekli bismo: „Nemojte se nikada dovesti u tu situaciju“. Naravno, odgovor lijepo zvuči, ali blokirana poduzeća nerijetko nisu isključivi krivac za blokadu.

Poduzeće stupa u blokadu kada jedan od njegova vjerovnika aktivira zadužnicu. Aktivirat zadužnicu mogu banke, leasing kuće, dobavljači, kooperanti i sl. Drugim riječima, bilo koji subjekt prema kojem poduzeće ima određene obaveze i za čiji se povrat vjerovnik osigurao sredstvom osiguranja. Poduzeća nerijetko ulaze u blokade, pa čak i ovrhe, ali ne isključivo svojom krivnjom, već čekaju naplatu svojih odavno dospjelih potraživanja. Zbog toga uvijek valja i vjerovnike upoznati sa situacijom u poslovanja kako bi imali dovoljno razumijevanja. Jedna je metoda i osiguravanje naplate svojih potraživanja, baš kako bi se smanjio rizik izostanka likvidnosti za podmirivanje vlastitih obaveza.

Koliko je dana Vaše poduzeće bilo u blokadi i/ili sva povezana poduzeća kojih ste vlasnik uopće nije nebitno pitanju u trenutku pripreme projekata za dodjelu bespovratnih ili povoljnih kreditnih sredstava. Možemo reći kako je nerijetko uvjet da poduzeće (prijavitelj) nije bilo neprekidno blokirano više od 30 dana unutar 6 mjeseci prije predaje prijave za određeni natječaj. Zaključit ćemo s preporukom kako smo i počeli članak, probajte se ne dovesti u situaciju da netko blokira Vaše poduzeće!