Full logo

Što ako mi firma završi u stečaju?

Stečaj poduzeća je situacija koja se nerijetko događa. Pritom treba imati na umu kako poduzeća koja završe u stečaju nerijetko nisu isključivi krivac za tu situaciju. Tako se na primjer u građevinskom sektoru nerijetko događaju stečajevi jer s jedne strane kupci odugovlače s plaćanjem, dok vjerovnici nemaju razumijevanja. Tako se poduzetnik, konkretno u građevinskom sektoru, nađe u situaciji da ne može niti naplatiti potraživanja, niti izvršiti obaveze. Rezultat takve situacije je stečajni postupak. Sličan scenarij na vjetrometini između nemogućnosti ostvarivanja prihoda i nerazumijevanja vjerovnika poput banaka ili leasing kuća doživjeli su i brojni poduzetnici u sektoru ugostiteljstva i turizma tijekom COVID – 19 krize.

Ovaj tekst će se pozabaviti problematikom vlasnika firmi koji apliciraju za određeni poticaj, a već su imali poduzetničko iskustvo koje je završilo stečajem. Najkraće rečeno, izgledi za dobivanjem poticaja u slučaju da ste prethodno već doživjeli stečaj poduzeća su gotovo nikakvi. Naime, nadležne institucije koje raspisuju i provode natječaje za dodjelu bespovratnih ili povoljnih kreditnih sredstava uopće nemaju razumijevanja prema poduzetnicima s prethodnim lošim poduzetničkim iskustvom. Naime, nadležne institucije smatraju da je loš menadžment, odnosno loše upravljanje poslovanjem isključivi krivac što je određeno poduzeće završilo u stečaju. Upravo iz tog razloga, poduzetnik s prethodnim lošim iskustvom, u vidu stečaja poduzeća, je trajno kompromitiran pred institucijama koje dodjeljuju poticaje.

Određeni napori se čine kako bi se takvo razmišljanje otklonilo, no najveći problem stvara način utvrđivanja „krivnje“ zbog nastalog stečaja. Tek kada će se jednoznačno moć utvrditi da poduzetnik uistinu nije mogao utjecati na stečaj, nastat će okolnosti da se i takvi poduzetnici, u novim poduzetničkim pothvatima, počnu razmatrati kao prihvatljivi prijavitelji. U ovom trenutku, nema naznaka da će se takvo stanje stvari počet brzo mijenjati.