Full logo

Što ako poslovnu godinu završim s gubitkom?

Na početku ovog teksta je bitno naglasiti kako iskazani gubitak na kraju poslovne godine ne podrazumijeva nužno i lošu kvalitetu poslovanja. Ostvareni gubitak u poslovanju nikako i nipošto ne znači i nelikvidno poslovanje. Štoviše, poduzeća u gubitku su nerijetko vrlo likvidna. Dakako, statistički gledano, gubitke generiraju najčešće neuspješna poslovanja, no gubitak u poslovnom izvještaju valja znati pravilno interpretirati.,

Konkretno ćemo proći kroz par slučajeva koja upravo potvrđuju kako ostvareni gubitak u poslovni godini ne znači i loše poslovanje.

  • Uspješna poduzeća nerijetko provode investicije, a što podrazumijeva upravo povećanje materijalnih troškova u poslovanju, amortizacije, a ako je investicija bila kreditirana, onda i troškova kamata. Nerijetko se u investicijskim godinama ostvare gubici, ali razlog ne leži u lošem poslovanju, već upravo u gomilanju troškova u investicijskoj godini. Upravo amortizacija i troškovi kamata mogu generirati gubitke i narednim godinama.
  • Vrlo čest slučaj u recentnom periodu jest ostvarivanje gubitka zbog gomilanja robe i sirovina na skladištu, a razlog su upravo spori ili pokidani dobavni lanci. Gomilanje količina robe na zalihama nekoliko puta većih od potreba u tekućoj poslovnoj godini može također generirati gubitak zbog rasta materijalnih troškova.
  • Gubitak može biti generiran i s prihodovne strane. Nedavno smo bili svjedoci zatvaranja i drugih restrikcija glede rada ugostiteljskih i drugih objekata tijekom pandemije. Zbog restrikcija, izostalo je ostvarivanje prihoda, a fiksni troškovi poput plaća zaposlenika, režija, najma poslovnog prostora i slično su ostali. Drugim riječima, uslijed nemogućnosti ostvarivanja prihoda, a uz iste ili neznatno smanjene troškove, poduzeća su ostvarivala gubitke.

Poneki nesavjesni poduzetnici namjerno ostvaruju gubitke kako bi izbjegli plaćanje poreza na dobit. Svakako savjetujemo da se takav poslovni model čim prije promjeni!

Na žalost, institucije koje dodjeljuju poticajne kredite ili bespovratna sredstva nerijetko zahtijevaju pozitivno poslovanje ili barem iskazan pozitivan EBITDA (poslovni prihodi – poslovni rashodi + amortizacija) što opravdano isključuje sva poduzeća s lošim poslovanjem, ali i neopravdano isključuje sva poduzeća koja iz objektivnih razloga imaju iskazan gubitak. Stoga, uvijek nastojte pozitivno poslovati!