Full logo

Što je bolje otvoriti – poduzeće ili obrt?

Planirate započeti vlastito poslovanje, a niste sigurni koji je pravni oblik najbolji za to? Ne brinite, ovaj tekst će Vam pomoći da donesete pravu poslovnu odluku.

Zašto otvoriti obrt?

Ukoliko planirate otvoriti obrt, svakako ćete imati manja davanja prema državi, administracija vezana za poslovanje će biti jednostavnija te nećete biti obvezni isplaćivati vlastitu plaću, odnosno bit ćete obavezni isplate samo obveznih doprinosa. Sukladno prihodima koje ćete ostvarivati, postoji nekoliko poreznih razreda temeljem kojih ćete plaćati porez na dohodak.

Ukoliko niste sigurni hoćete li moć zaraditi dovoljno sredstava za isplatu bruto plaće što ste prema zakonu obavezni ukoliko imate trgovačko društvo, svakako prvo poslujte u pravnom obliku obrta, a potom, ukoliko se poslovanje razvije, možete napraviti prijenos gospodarske veličine obrta u trgovačko društvo. S druge strane, valja imati na umu kako za postupke Vašeg obrta odgovarate s vlastitim OIB – om, dok su trgovačko društvo i njegov vlasnik dva odvojena subjekta s različitim osobnim identifikacijskim brojevima.

Dakako, valja imati na umu da obrt ne možete otvoriti ukoliko nemate relevantnu diplomu ili drugi dokaz stručnosti za obavljanje djelatnosti za koju će obrt biti specijaliziran. Naime, ukoliko imate položen samo majstorski ispit za zidara, tada možete otvoriti obrt koji će izvoditi zidarske i vezane radove, ali nikako nećete moć pružati knjigovodstvene usluge. Naravno, postoje obrti poput onih trgovinskih za koje nije potrebna relevantna diploma prilikom registracije.

Dakako, ukoliko planirate relativno male prihode na godišnjoj razini, tada je za Vas i više nego dovoljan paušalni obrt kod kojeg samostalno vodite financije (Obrazac PO-SD) te plaćate 199,60 eura mjesečnih doprinosa. Skrećemo pozornost da paušalni obrt nije dobra opcija ukoliko poslujete isključivo s jednim poduzećem, a koje Vam je po mogućnosti bilo prethodni poslodavac.

Zašto otvoriti poduzeće?

Ukoliko planirate poslovanje s većim prihodima, povećavati broj zaposlenika i biti prepoznatljiv i konkurentan gospodarski subjekt na tržištu, tada je poduzeće prava opcija za Vas. Mogućnosti za poslovanjem su kudikamo veće jer u sudski registar možete navesti djelatnosti neovisno posjedujete li valjani dokaz stručnosti, odnosno možete se istovremeno baviti s nekoliko nepovezanih djelatnosti. U statusu trgovačkog društva (j.d.o.o. i d.o.o.) podliježete porezu na dobit koji se obračunava prema slijedećim kriterijima:

  • 10% ukoliko su u poreznom razdoblju ostvareni prihodi do 995.421,06 eura (7.500.000,00 kuna), ili
  • 18% ukoliko su u poreznom razdoblju ostvareni prihodi veći od 995.421,06 eura (7.500.000,00 kuna).

Dakako, administrativno vođenje poslovanja trgovačkog društva je kompleksnije od obrta i nužno Vam je potrebna knjigovodstvena usluga osobe koja zna knjigovodstveno pratiti poslovanje. U kontekstu dodjele bespovratnih sredstava ili drugih oblika potpore, najčešće su prihvatljivi i obrti i trgovačka društva, no u kontekstu dodjele kreditnih sredstava pri komercijalnim bankama, trgovačka društva ipak „bolje kotiraju“.

Ukoliko niste sigurni koji pravni oblik otvoriti, javite nam se za pomoć!